Salsation® je skrbno zasnovan fitnes program, ki se pleše na zmes sodobnih ritmov. Zasnoval ga je Alejandro Angulo. Samo ime “Salsation” je izpeljanka iz besede “salsa” (omaka) in “sensation” (občutek, občutenje). Salsa je začinjena mešanica različnih ritmov, kultur, plesov in protokolov. Sensation pa je velik poudarek na ritmu, liričnemu izrazu in osnovah človeškega gibanja. Ta ples skozi fitnes program je drugačen od ostalih predvsem v tem, da je enostaven, zabaven in funkcionalen.

Vse se odraža skozi premikanje telesa, skozi pomen pesmi, skozi njeno zgodbo. Skozi sprostitev se razgibamo in hkrati poskrbimo za lepšo postavo, saj med samim plesom treniramo na zabaven način tudi svoje mišice. Predznanje ni potrebno.

Pred samim začetkom plesa telo najprej ogrejemo, se spoznamo z izolacijsko tehniko zgornjega in nato spodnjega dela telesa. To pomeni, da se naučimo, kako zavestno in kontrolirano izvesti vsak gib z enim delom telesa. Sočasno se osredotočimo na dinamiko gibov in s tem zagotovimo, da je naše telo pripravljeno plesati.

Izolacija posameznih delov telesa pomaga zares začutiti ritem, izboljša kvaliteto izvedenega giba in omogoča, da si eno z ritmom, ne da bi izgubil kontrolo. Vse to se izvaja na zares preprost način, ki pripomore k boljšemu izvajanju koreografije. Za konec vadbe naše telo še ohladimo in raztegnemo.